Yusuf Sabri DİŞLİ
Halil BİNER
FUAT KÜRKÇÜOĞLU
 
`SİYASİ DURUM AĞIR BASTI`  
Güncel / Haberin Eklenme Tarihi : 10-05-2010 / 0:49:45
Bu haberi 1341 kişi,Şanlıurfa Sembol Haberi ise bugün 653 kişi okudu.
`SİYASİ DURUM AĞIR BASTI`

Sanal Mercek  
  

“SİYASİ DURUM AĞIR BASTI EVREN SANAYİ İMAR PLANI ONAYLANMADI ”


 


Gazetemiz muhabirlerinden Ahmet Sağır haftanın periyodik aralıklarıyla Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileriyle sürdürmüş olduğu röportajına bu hafta Şanlıurfa Şehir Planlayıcıları İl Temsilcisi Ali Servet Özbek ile gerçekleştirdi. A’dan Z’ye Şanlıurfa sorunlarının konuşulduğu röportajdan ayrıntılar:


  


Ahmet Sağır: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Ali Servet Özbek kimdir?


Ali Servet Özbek: 1985 yılında Şanlıurfa da doğdum. İlköğrenimimi Şair Nabi İlköğretim Okulu, Ortaöğrenimimi Şanlıurfa Anadolu Lisesinde bitirdim. 2008 yılında Konya-Selçuk Üniversitesi Müh.- Mim. Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden mezun oldum. Mezun olduğum günden bu yana planlama çalışmalarının içerisinde yer almaktayım.


Ahmet Sağır: Şanlıurfa Şehir Planlayıcıları Odası olarak kentteki faaliyetleriniz nelerdir?


Ali Servet Özbek: Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası İl Temsilciliği olarak, kent bütününde yapılan çalışmalarda şehrin gelişiminin planlı olarak sağlanması ve kentin yaşanabilir bir çevre içerisinde yer alması için çalışmalar sürdürmekteyiz.


Ahmet Sağır: Sn. Özbek, Düzenli bir kent nasıl oluşturulabilir?


Ali Servet Özbek: Kentlerin düzenli olarak gelişmesi için, uygulayıcıların plan kararları doğrultusunda kentin mevcut durum haritası değerlendirilerek; yapılaşmanın kente dair özelliklerin yitirilmeden ve çevre kalitesi sağlanarak uyum içerisinde gerçekleşmesiyle sağlanabilir.


Ahmet Sağır: Mimarı geçmiş yerel yöneticilerimiz olan kentimizin dört bir etrafını gecekondular kuşatıyor. Sorunun çözümü için tavsiyeleriniz nelerdir?   


Ali Servet Özbek: Şanlıurfa İli olarak çeşitli yatırım ve yatırımcıların desteği ile yerel yönetim sayesinde harika bir kent olma yolunda ilerlemektedir. Gecekondulaşma, her kentin bir çıkmaz sokağıdır. Kentlerde gecekondulaşma sorunun çözülebilmesi için birinci aşama sosyal, kültürel ve ekonomik özellikleri ile sorunlu bölgenin tespit edilmesi, ikinci aşama bu bölgede yaşayan insanların gelecekte kentin sosyal ve ekonomik açıdan hangi konumunda yer alacağının belirlenmesi, üçünü aşama olarak bu analiz çalışmalarıyla oluşan ve belirlenen sentezin sonucunda bir planlı gelişme modelinin sağlanması olarak çözülebilir. Planlı gelişme modeli belirlenen bölgede yaşayan halkın sosyal, kültürel ve ekonomik olarak desteklenmesi gerekmektedir. Bu çözümde finansman olarak kilit nokta merkezi ve yerel yönetimin stratejik olarak birlikte hareket etmesi gerçeğidir.


Ahmet Sağır: Sn Özbek, Tarihi kentler modern kentlere göre neden daha yaşanılabilir?


Ali Servet Özbek: Sn. Sağır Kent, tarihiyle bir bütündür. Tarihi kentler, tarihsel değerleri koruyan ve yaşatan bir niteliktedir. Modern kentlerde ise yapılaşma estetik ve güzel olmasına rağmen kent tarihsel bilincini kaybetme noktasına geldiğinden kimliksiz bir haldedir. Tarihi ve kültürel değerler önemli bir estetik ve güzellik eseri olması nedeniyle tarihi yaşatan kentlerin, modern kentlere göre daha yaşanabilir niteliktedir.


Ahmet Sağır: Sn. Özbek,  Modern bir kente kimlik kazandırılabilir mi?


Ali Servet Özbek: Kent kimliğini, kentin demografik, sosyal, ekonomik, kültürel ve tarihi değerleri belirler. Her kentin kendine özgü bir kimliği vardır. Kentlerin gelişimi kimliklerini kaybetmeden koruyan ve gelişen bir şekilde olmalıdır. Modern bir kent, kimliğini oluşturan değerlerlerinin yeniden canlandırılmasıyla bir kimlik kazanır.


Ahmet Sağır: Sn. Özbek Urfa da şehir planlamasında mimarlar değil! Siyasetçiler daha etkili sizce bunun önüne nasıl geçilmelidir?


Ali Servet Özbek: Kentlerin yönetimi hiyerarşik bir düzen içerisinde yer almaktadır. Merkezi ve yerel yönetim kentin ve kentlinin gereksinimlerini karşılamak amacıyla hizmet verir. Şehir plancıları olarak, kentin ve bölgenin planlanma kararlarında arsa değerleri ve arazi kullanım kararları rant oluşumuna ve arsa spekülasyonlarına neden olmaktadır. Rant, siyasetçiyle plancının karşı karşıya geldiği noktadır. Gelinen bu noktada siyasetçi her zaman baskın durumda kalmaktadır. Bu durumlara önlem olmak zor da olsa bir koordinasyon merkezi kurularak planların üretimi ve uygulama aşamasında siyasetçi ve teknik eleman olan biz şehir plancıları, mimarlar... V.b. birlikte yer almalıdır.


Ahmet Sağır: Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi bölgelerdeki restorasyon çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Ali Servet Özbek: Büyük Şehir Belediye Başkanımız Dr. E. Ahmet Fakıbaba ve ekibi sayesinde tarihi ve kültürel değerlerin korunarak yaşatılması sağlanılmaktadır. Restorasyon ve iyileştirme çalışmaları kent tarihinin korunması açısından da çok önemlidir. Tarihi kent merkezi olarak bilinen Balıklıgölden Haşimiye, Haşimiye’den Yıldız Meydanına kadar devam eden yaya aksında gerçekleştirilen iyileştirme çalışmaları yerli ve yabancı turistlerin kentimize geldiklerinde tarihi değer olarak gelecekte ilgi odağı olacaktır.


Ahmet Sağır: Şehrimizin can damarı olan Karakoyun deresi üzeri kısmi olarak kapatılıp Ahmet Bahçıvan İş Merkezine dönüşüldüğünde Şehir Planlayıcıları olarak görüşünüz alındı mı?


Ali Servet Özbek: Karakoyun deresi gibi şehir merkezinde kalan derelerin potansiyeli düşünülerek uygulamaların yapılması gereklidir. Devamlılığı olan bir derenin sadece bir kısmının kapatılarak iş merkezi haline getirilmiş olması tabi ki de planlama açısından olumsuz bir durumdur. Şehir merkezi olarak bu tür kullanımlara ait kararların; meslek odalarının ve birçok disiplinin bir araya gelmesiyle verilebilir. Bu konunda maalesef fikrimizi alınmadan bu proje uygulanmıştır.


 Ahmet Sağır: Kentimizde 1. Sınıf tarım arazilerimiz yok ediliyor. Şehir Planlayıcıları olarak bu konuda neler söyleyeceksiniz?


Ali Servet Özbek: Planlama, bir kentin geleceğini düşünme işidir. Kenti planlarken mevcut arazi kullanımları dikkate alınmalı ve kentin nefes alabileceği mekânlar olan yeşil ve spor alanları gibi kullanımlar, tarım alanları gibi ekonomik değer taşıyan bölgeleri korumalıyız. Betonlaşmanın arttığı bir kentte yeşil alanlar kaybolmaya, tarım alanları yok olmaya başlar. Bu durum kentte sosyal ve ekonomik faaliyetlerin azalmasına ve çevresel değerlerin yok olmasına yaşam kalitesinin azalmasına neden olacaktır.


Ahmet Sağır: Sn. Özbek, Urfa da inşaat sektörü gözde meslekler arasında bu nedenle Karaköprüde bir yandan dere yatakları doldurulurken bir yandan da bitki örtüleri tahrip edilip apartmanlar dikiliyor. Olası bir sel felaketi veya depremde Karaköprü’nün durumu sizce ne olur?


Ali Servet Özbek: Sn. Sağır, Dere yataklarında yapılaşmanın sonucunu günümüzde İstanbul’un yaşadığı sel felaketi örneğini hatırlamak yeterli olsa gerek… Yapılan birçok yapının sular altında kaldığı ve maddi –manevi kayıpların yaşandığı gerçeği ortadadır. Planlama çalışmaları yapılırken kente ait yer altı ve yerüstü kaynaklar, ekolojik ve topografik değerler dikkate alınmalı ve doğal afetlerin her zaman diliminde yaşanabileceği gerçeğine göre bir planlama yaklaşımı geliştirilmelidir. Deprem felaketi olasılığında fay hattına göre olan yapılaşma koşulları belirlenerek yapı yapılmalıdır. Karaköprü Beldesindeki yapılaşma inşallah önlemler alınarak yapılmıştır ki olası bir deprem, can ve mal kaybına neden olmaz.


Ahmet Sağır: Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince 100 bin kişinin yaşayacağı alan olarak imara açılan Dağ Eteği  ( Yeni Şanlıurfa) bölgesini geleceğin modern kenti adına nasıl değerlendiriyor sunuz?


Ali Servet Özbek: Dağ Eteği projesi düzenli ve planlı bir gelişme örneği olarak görülebilir. Proje, mevcut durum haritasına göre şekillendirilmiş araziye uygun planlaması yapılmış bir çalışmadır. Yani aynı zamanda uydu kent dediğimiz alan olarak görüyoruz. Onun için yeni oluşan bölgelerde bu tür gelişme modeli seçilerek yerleşim planının oluşturulması gereklidir.


Ahmet Sağır: Sn. Özbek, Şanlıurfa ve Karaköprü için önem arz eden Evren Sanayi İmar Planı Şanlıurfa Belediye Meclis toplantısında AKP’li Meclis Üyeleri tarafından ret edildi. Şehir Planlayıcıların olarak görüşlerinizi alabilir miyiz?


Ali Servet Özbek: Evren Sanayi İmar planının yapılması düzenli bir sanayi alanı oluşumu, hem yatırımcılar hem de yatırımların önünün açılması her şeyden önemlisi Karaköprü Abide yol güzergâhında yaşanan trafik yoğunluğunun rahatlaması açısından iyi olacaktı. Fakat ne yazık ki çoğu plan kararlarında olduğu gibi bu konuda da siyasi durum ağır bastı ve sanayi imar planı onaylanmadı. Bu durum Şanlıurfalı vatandaşlarımız, yatırımcılarımız, esnafımız açısından olumsuz bir durum olarak sonuçlanmıştır.


Ahmet Sağır: Son olarak Şanlıurfa’lı hemşehrilerimize mesajınız alabilir miyiz?


Ali Servet Özbek: Şanlıurfa tarihi, sosyal, kültürel, ekonomik açıdan gelişmektedir. Kentimiz gelişirken hem tarihsel hem de kültürel açıdan değerlerini yaşatmalıdır. Yaşanabilir bir kent olan Şanlıurfa’yı gelecek kuşaklara taşımak hepimizin görevidir.


 


 

Haberle İlgili Diğer Resimler




 


 

Bu Habere Ait Yorumlar Toplam Yorum Sayısı [1]
[08-06-2010 / 15:48:11 - MEHMET MEMDUH DELİ / Şanlıurfa] TEBRİKLER
sınıf arkadaşım Ali Servet Özbek`le gerçekten gurur dydum. Başarılarının devamını diler, sevgilerimi sunarım. Memduh :)
Sayfa : 1/1





  EĞİTİMDE YİNE DİBE VURDUK 21-07-2011 / 17:03
  BİZİM CİTY - 1 27-04-2011 / 14:34
  MAHMUT KAPLAN`LA ÇOK ÖZEL... 26-03-2011 / 11:19
  `ÇÖZÜM İTHALATTA DEĞİL` 12-01-2011 / 09:08
  `HAYAT YAMALI BİR GÜLÜCÜK` 04-01-2011 / 11:48
  `BAŞARI İÇİN BÜTÜNLEŞMEK LAZIM` 10-11-2010 / 08:46
  `KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULANMALIDIR` 17-08-2010 / 09:00
  TAKSİSİZ TAKSİ DURAKLARI 21-07-2010 / 20:58
  BÖLGEDE SAĞLIK'IN BAŞKENTİ OLUYORUZ! 29-06-2010 / 10:51
  NEREDESİN ESKİ URFA? 22-06-2010 / 15:44
  `İL HAKKININ GERİ VERİLMESİNİ İSTİYORUZ` 17-06-2010 / 19:40
  `SAĞLIK POLİTİKASI UZUN VADELİ DEĞİLDİR` 23-05-2010 / 14:03
  18 YILDA KARAKÖPRÜ`YÜ BİTİRDİLER 26-04-2010 / 15:34
  O BİR LİDER! 24-03-2010 / 08:56
  ŞANLIURFA İÇİN YENİ VALİ YENİ ŞANS 09-12-2009 / 11:25
  ANKARA'DAN ŞANLIURFA'YA BAKIŞ 28-10-2009 / 12:10
  YENİ STATTA OYNAYALIM 15-09-2009 / 08:24
  ŞANLIURFA TARIMDA EN ÖNEMLİ KENTTİR 01-09-2009 / 09:44
  RAMAZAN AYI KUR’AN AYIDIR 26-08-2009 / 15:24
  KARAKÖPRÜ CAZİBE MERKEZİ OLACAKTIR 12-07-2009 / 12:41
  ŞEHİRLER VE REFLEKSLER 17-04-2009 / 18:32
  İŞGALDE HUKUKSUZLUĞUNUN PERDE ARKASI 07-04-2009 / 13:37
  MİTHAT BEREKET ŞANLIURFA'DA SEÇİM NABZI TUTTU 16-03-2009 / 17:17
  Haftanın konuğu 'Nihat İşçi' 21-10-2008 / 21:42